Jak łączyć herbaciane dodatki żeby zachować ich właściwości
Jak łączyć herbaciane dodatki żeby zachować ich właściwości
Czy używacie dodatków do swojej ulubionej herbaty? A może cieszycie się szlachetnym naparem w wersji klasycznej? Wiele osób urozmaica sobie herbatę dodając do niej czegoś już po zaparzeniu. Co kraj to obyczaj, kultura od pokoleń kształtuje przepisy i rodzaje najchętniej i najczęściej wybierane w danym regionie. W Polsce bardzo często podawany jest do herbaty cukier oraz cytryna. Ale jak pić napary herbaciane z ulubionymi dodatkami, żeby nie straciły swoich właściwości?
Herbata potrafi zaskoczyć smakiem, a niejednokrotnie dzięki dodaniu aromatycznych przypraw możemy odkryć nieznane do tej pory niuanse smakowe naszego ulubionego naparu. Wszystko zależy od naszych preferencji. Może jakiś rodzaj herbaty pijecie tylko z dodatkami a inny tylko w wersji podstawowej niczym nie urozmaicając jej podstawowego aromatu?
Cukier
Dosładzanie herbaty cukrem jest chyba najbardziej popularnym sposobem, który wzbudza spore kontrowersje. Wiele osób nie wyobraża sobie picia ulubionego naparu bez cukru. Popularność cukru do herbaty wiąże się często z nieumiejętnym parzeniem, które sprawia, że herbata jest gorzka i chcemy ją osłodzić. Najbardziej wyrafinowani smakosze naparu herbacianego nie słodzą, ponieważ zaburza to naturalny smak, lecz to kwestia gustu. Dodawanie go do herbaty nie jest też pożądane ze względów żywieniowych. Z cukrem najlepiej współgrają herbaty czarne. Nie należy łączyć go natomiast z herbatami czerwonymi. Zamiast cukru białego warto stosować trzcinowy lub brązowy. Do dyspozycji mamy również inne rodzaje słodzących substancji takie jak cały szereg płynnych syropów z agawy, daktyli, trzciny cukrowej albo syrop klonowy. Często zastępujemy w ostatnich czasach mało zdrowy cukier różnymi słodzikami takimi jak stewia czy ksylitol. Wszystko jest kwestią gustu i indywidualnych preferencji, pamiętać jedynie trzeba by dodatki nie trafiały do naparu w czasie parzenia, bowiem zmieniają gęstość wody i wpływają negatywnie na jakość parzenia.
Cytryna
Cytryna i herbata to wyjątkowe połączenie, znane chyba każdemu. Plasterek owocu czyni napar bardziej energetyzującym i orzeźwiającym. Często dodajemy je w okresach zmęczenia i osłabienia, kiedy chcemy wzmocnić organizm. Chociaż wówczas polecane są raczej napary herbaciane zawierające skuteczne zioła wspomagające procesy odpornościowe jak czystek czy jeżówka purpurowa (znajdziesz je w herbatach „Na odporność” oraz „Immunity”). Tak więc cytrynę dodajemy do herbaty ze względu na smak, jest polecana do herbat chińskich, zwłaszcza czarnych i zielonych. Zamiast niej można wykorzystać również inne cytrusy, np. pomarańczę, grejpfrut czy limonkę. Warto jednak pamiętać, że związki zawarte w soku z cytryny mogą łączyć się z glinem znajdującym się w liściach herbaty, tworząc szkodliwy cytrynian glinu. Możemy tego uniknąć dodając cytrynę do przestudzonego naparu (o temperaturze 45 ℃), pozbawionego fusów.
Jeśli chcesz cieszyć się cytrusowym smakiem a nie masz pod ręką cytryny możesz śmiało sięgnąć po różne rodzaje herbat z dodatkiem suszonej cytryny, np. pu-erh z cytryną, zielona z cytryną.
Miód
Kolejnym często wybieranym składnikiem jest miód, który jest doskonałą alternatywą dla cukru. Często sięgamy po niego ze względu na walory smakowe, ale też ze względu na jego właściwości rozgrzewające, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do herbaty w czasie jesienno-zimowej niepogody lub przeziębienia. Aby zachować jego prozdrowotne właściwości, powinniśmy dodawać go do naparów o temperaturze ok 40 ℃. Będzie smakował wybornie zwłaszcza z czarną herbatą.
Przyprawy
Dzięki aromatycznym przyprawom można w prosty sposób odmienić oblicze naparu. Wiele z nich ma właściwości rozgrzewające, dlatego idealnie pasują do przygotowania zimowych herbat. Przyprawy można dodawać do herbaty zarówno w postaci zmielonej, jak i świeżej. Gdy za oknem mróz, warto wzbogacić napar imbirem, cynamonem, kardamonem, pieprzem, anyżem, wanilią czy goździkami. Latem z pewnością przydadzą się listki orzeźwiającej mięty. Wariacji w temacie przypraw do naparów herbacianych jest mnóstwo, wszystko zależy od naszych preferencji lub od tego co akurat mamy pod ręką. Jeśli nie mamy świeżego imbiru i kurkumy możemy sięgnąć po mieszanki specjalnie już przygotowane, ale należy pamiętać żeby wybierać tylko te sprawdzone dobrej jakości (np. imbir z kurkumą).
Zamiast dodatków możemy sięgnąć po gotowe herbaty.
Świetną opcją dla osób, które lubią nietypowe połączenie smakowe lub nie chcą samodzielnie przygotowywać naparów z dodatkami, są gotowe herbaty. Tworzy się je poprzez wymieszanie suszu herbacianego z suszonymi owocami (np. Owocowa) i kwiatami (np. Hibiskus). Gotowe mieszanki herbaciane dostępne są w wielu niezwykle oryginalnych smakach, możesz znaleźć owocowe, herbaty na uzupełnienie witamin, odchudzające lub rozgrzewające . Dzięki nim można w łatwy sposób przełamać herbaciną monotonię i spróbować nowych aromatów. Nie kosztują milionów i są dostępne od ręki. Więc jeśli w Twoim sklepie nie znajdziesz wymarzonego dodatku spróbuj specjalnych mieszanek np. imbir z pigwą i truskawką, które stworzone z myślą o największych koneserach smaku na pewno umilą niejedną chwilę.
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź